İlerleyen yaş ile beraber kadınların yaklaşık %40 ı farklı şiddette olmak üzere idrar kaçırma problemi yaşamaktadır. Kilo alımı, ağır kaldırama, zor doğum hikayesi, kronik kabızlık romatizmal hastalıklar, menapoz ve diyabet idrar kaçırma probleminde artışa nden olur. Gülerken, hapşuruken, ağır kaldırıken, veya merdiven çıkarken olan idrar kaçırmalar çoğunlukla pelvik taban kaslarının gevșemesine bağlıdır. Yaşam kalitenizi etkiler. Tedavi, olayın șiddetine göre çoğunlukla
cerrahidir.
Bir grup hastada ise daha çok tuvalete giderken yolda idrar kaçırma daha belirgindir. Bu
durum mesanenin istemsiz kasılmasına bağlı olup, yaşla birlikte sıklığı artar. Bazen yaşam kalitenizi o kadar etkiler ki, yeni gittiğiniz bir yerde öncelikle tuvaletin yerini öğrenmek istersiniz, evden çıkmadan önce tekrar tekrar tuvalete gitme ihtiyacı duyarsınız. Bu durumda öncelikle ilaç tedavisi ve davranışsal tedavilerle size yardımcı oluyoruz. İdrar kaçırma problemi yaşayan hastaların çoğunluğunda her iki idrar kaçırma tipi birliktedir. Özetle tedavi planı hastaya ve hastanın baskın olan şikayetine göre düzenlenmektedir.
Sıkışma veya stres tipi inkontinans olan hastaların çoğunda tedavinin ilk aşaması davranışsal terapi olmalıdır. Hafif inkontinans vakalarında basit yaşam tarzı değişiklikleri yararlıdır. İlk basamak olarak özellikle akşamları sıvı kısıtlaması ve kafein, alkol alınmaması önerilir. Hasta obez ise kilo vermesi önerilir.
Bu teknik hastaların programlı zamanlarda işeme şeklinde eğitilmeleri ile işeme reflekslerini kontrol etmelerini sağlar. İnkontinans tipini ve inkontinans sıklığını belirlemek için hastadan yaklaşık 1 hafta işeme kaydı tutması istenir. Daha sonra hastanın alışılmış inkontinans aralıklarından daha kısa aralıklarla bir zamanlı işeme programı geliştirilir.
Bakıma muhtaç hastalarda pasif tuvalet yardım programıdır. Amaç mesane fonksiyonunu düzeltmekten çok inkontinans sıklığını önlemektir. Bakıcı hasta için gece dahil belirli bir zamanlı işeme programı hazırlar. Mesane eğitiminde olduğu gibi işemeyi geciktirme veya sıkışma hissine direnme gibi girişimler yoktur.
Periüretral ve perivajinal kasları kuvvetlendirmek için tasarlanmıştır.Stres tipi inkontinansta yararlıdır ancak sıkışma ve karışık tipteki inkontinansta da etkili olabilmektedir.
Hastalara ilk önce kaslarını nasıl kasacakları anlatılır bunun için idrarı tutmak ister gibi genital bölgedeki kaslarını sıkmaları istenir.
Doğru kaslar tanınınca hastalara 10 saniye bu kasları kasmaları 10 saniye gevşetmeleri anlatılır. Bu egzersiz günde 30-80 kez tekrarlanmalıdır. Daha sonra hastalara inkontinansı önlemek için kaçırma anından önce ve kaçırma esnasında pelvik kaslarını kasmaları anlatılır.
Uzman hekim tarafından inkontinansın çeşidine göre verilir.En sık kullanılan ilaçlar antikolinerjikler ve trisiklik antidepresanlardır.
Özellikle mesane boynunda gevşeme saptanan hastalarda askı sistemleri ( TOT, TVT, MiniSling ), idrar kaçırmada kalıcı bir çözüm sağlamak için güvenilir yöntemlerdendir.
Fethiye’de konumlanan hastanemizde tüm tetkik ve tedavileriniz uzman doktorlarımız tarafından yapılmaktadır. Fethiye iklimi ve doğal güzellikleri açısından insanların sıklıkla tercih ettiği bir tatil noktası olarak biliniyor. Siz de tatil planlarınızı yaparken aynı zamanda sağlık taramasından geçerek sağlığınıza dair tedbir alabilirsiniz.