Bebek Dostu Hastane kavramı nedir?

Anne sütünün korunması, desteklenmesi, özendirilmesi anlamında Dünya Sağlık Örgütü ve
UNICEF ortak bildirisi olan Başarılı Emzirmede On bir adım, emzirmeyle ilgili temel stratejileri 
içermektedir. Bu global stratejiler çerçevesinde ulusal stratejiler belirlenmiştir. Anne sütünün  teşviki programı çerçevesinde temel amaçlı hastane doğumlarını kapsayacak şekilde  anneleri, doğum öncesi dönemden hazırlayarak, doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanması ve hastaneden taburcu olduktan sonra da sağlık personeli izlemleriyle emzirmeyi  sürdürmeleri konusunda desteklemenin sağlanması olan bebek dostu hastaneler kavramı geliştirilmiştir.
Başarılı emzirmede 11 adım stratejileri çerçevesinde değerlendirilen ve doğum hizmetleri veren  hastanelerden, gebeliklerden itibaren anne adaylarını, anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren,  doğumdan hemen sonra, bebeklerini emzirmesini sağlayan güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli yardımıyla annelere, bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler Bebek Dostu Hastane unvanını almaktadır.

Hastanemizin Anne Sütü Ve Emzirme İle İlgili Politikaları Şunlardır;

  • Aşağıda yazılı emzirme politikamız, tüm sağlık personelimiz tarafından kabul edilmiştir ve düzenli aralıklarla tüm sağlık personelinin bilgisine sunulmaktadır.
  • Eğitim birimimiz tarafından, hastanemizde çalışan tüm sağlık personelleri bu politika doğrultusunda on yedi saat teorik ve 3 saat pratik, yardımcı personeller ise 3 saatlik teorik eğitime tabi tutulmakta ve eğitimler kayıt altına alınmaktadır.
  • Ebelerimiz, hemşirelerimi ve/veya eğitim sorumlumuz tarafından, polikiniklerimize müracaat eden veya hastane dışındaki Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları tarafından eğitime gönderilen tüm hamile bayanlar, hastanede doğum yapan tüm anneler ‘Anne Sütü ve Emzirmeninin Yararları ve Yöntemleri’ konusunda bilgilendirilmektedirler.
  • Doğumu izleyen ilk yarım/bir saat içinde bebeklerin anneleri ile ten teması kurmaları sağlanarak emzirmeye başlamaları için hemşireler tarafından annelere destek olunmaktadır.
  • Annelere, emzirmenin nasıl olacağı ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri de gösterilmektedir.
  • Tıbben gerekli görülmedikçe, yeni doğanlara anne sütünden başka bir yiyecek ya da içecek verilmemektedir. İlk altı ay sadece anne sütü verilmesi, devamında ise uygun tamamlayıcı beslenme ile birlikte emzirmenin iki yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi konusunda aileler bilgilendirilmektedir.
  • Anne ile bebeğin tıbben gerekli görülmedikçe 24 saat boyunca aynı odada kalması sağlanmaktadır.
  • Anneler, bebekleri her istediğinde emzirmeleri açısından teşvik edilmektedir.
  • Emzirilen bebeklere yalancı meme veya emzik türünden herhangi bir şey verilmemektedir.
  • Anneler, taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam edebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri, bebeklerinin ve kendilerinin kontrollerini yaptırabilmeleri açısından başvurabilecekleri sağlık kuruluşları ve bölgelerinde varsa anne destek grupları hakkında bilgilendirilirler. Hastanemiz tarafından talep edilecek destekler için doğum yapan annelerin 444 6 112 numaralı telefonumuzdan hastanemize ulaşmaları sağlanmaktadır.
  • Özel Letoon Hastanesi her biriminde/sahasında bebek formüllerinin pazarlanması ile ilgili ‘Uluslararası Mama Kodu Uygulamaları’ yasasını benimsemiş ve uygulamaktadır.

Son Güncelleme: Mart 22, 2023