Doğum Kontrol Yöntemleri

 

Gebelikten korunma yöntemleri kişiye özel olmalıdır. Kişinin yaşına, ek hastalıklarına, aile planlamasına, sağlık durumuna, yaşam tarzına bakılarak seçilmeli ve kişiye en uygun yöntem profesyonel olarak kadın doğum uzmanlarıyla birlikte karar verilmelidir.

 

1) Hormonal Yöntemler

  • Doğum kontrol hapları
  • Aylık iğneler
  • 3 aylık iğneler
  • Ertesi gün hapı
  • İmplantlar (cilt altı uygulama)

2) Rahim içi araçlar (spiral)

  • Rahim içi hormonlu spiral
  • Rahim içi araç (normal spiral)

3) Bariyer Yöntemleri

  • Kondom (prezervatif)
  • Diyafram
  • Spermisitler

4) Doğal Yöntemler

  • Geri çekilme
  • Takvim yöntemi

5) Cerrahi Yöntemler

  • Tubal sterilizasyon (kadın)
  • Vazektomi (erkek)

 

Spiral (rahim içi araç )

Spiral takılmasına engel bir durum olmadığı sürece işlem poliklinik şartlarında steril bir şekilde yapılmaktadır. 5-15 dk arasında süren işlemden sonra kişi günlük hayatına dönebilir.

 

Tüp bağlatma işlemi

 Artık çocuk beklentisi olmayan çiftlerde kalıcı doğum kontrol yöntemi olarak uygulanabilmektedir. Kişi ağız yoluyla alınan ilaçlar , rahim içi araçlar gibi yöntemler yerine kalıcı bir çözüm arıyor ise tüp bağalatma işlemi uygun olabilir. Gebe kalma oranı %0,4 tür. Yumurtalıklarla bağlantısı kesilen fallop kanalları döllenmenin gerçekleşmesine izin vermeyerek gebelik oluşumunu önler. Bu işlem sezeryan sırasında gerçekleştirlebileceği gibi ; laparoskopik (kapalı) yöntem ile genel anestezi altında kısa yatış süresi ile gerçekleştirilebilmektedir.

Korunma yöntemi kişiye özeldir ve bireyselleştirilmlidir.

Kendinize en uygun yöntem için kadın doğum uzmanına balşvurmaktan çekinmeyiniz.

 

Emziren anneler için uygun olan korunma yöntemleri

Doğum sonrası bir korunma yöntemi kullanmazsanız, kısa bir sürede gebe kalabilirsiniz. Hatta, bazı kadınlar hiç adet görmeye başlamadan bile gebe kalabilir. Bu yüzden doğum sonrası korunmak sizi istenmeyen gebeliklerden koruyacağı için önemlidir.

Doğumdan 6 hafta sonrasında ek bir problem yok ise kondom ile korunma sağlanarak cinsellik olabilir.

 

Prezervatif (kondom ); sadece gebelikten değil cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korunmanın en iyi yollarından biridir. Bilinen ve gübvenilir markaların tercih edilmesi; ilişkinin başlangıcında kullanımına başlanması, ilişki bitimide yırtık olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir.

Üç aylık iğne: Sadece progesteron içerir. Üç ayda bir kas içine uygulanır. Yumurtlamayı baskılayarak gebelikten korur. Doğum sonrası ilk ay ilk iğnenizi vurulabilirsiniz.

 

Deri altı implantlar 3 yıl süre ile korunma sağlar. Poliklinik şartlarında lokal anestezi ile uygulanır.

Minipill, Annelerin emzirirken kullanabilecekleri doğum kontrol hapları mevcut olmakla beraber;   doğumdan sonraki 21. günde başlayabilirsiniz. Etkinliği hemen başlar. Hergün aynı saatte alınmalıdırlar. Bir tableti 12 saatten fazla almayı unutursanız en az 48 saat ek bir korunma yöntemi de kullanmanız gerekir. Kusma veya ishal varsa etkin olmayabilir.. Kutular arası ara vermeden devam edilir. Düzgün kullanıldığında ilk bir yılda gebe kalma riski %1’den azdır.

Rahim içi araç (Spiral): Rahim içi araç T-şeklinde küçük bir alettir. Doktor tarafından uygulanır.   doğum sonrası 6. haftadan itibaren bakırlı spiraller uygulanabilir.

 

Fethiye’de konumlanan hastanemizde tüm tetkik ve tedavileriniz uzman doktorlarımız tarafından yapılmaktadır. Fethiye iklimi ve doğal güzellikleri açısından insanların sıklıkla tercih ettiği bir tatil noktası olarak biliniyor. Siz de tatil planlarınızı yaparken aynı zamanda sağlık taramasından geçerek sağlığınıza dair tedbir alabilirsiniz.