Migren
Migren bir tür baş ağrısıdır. Bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Çoğu insanda zonklayıcı bir ağrı yalnızca başın bir tarafında hissedilir. Migren atakları saatlerce hatta günlerce sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktivitelerinize engel olur.
İlaç, migreni tedavi etmenin ve önlemenin kanıtlanmış bir yoludur. Kendinize iyi bakmanız ve migren ağrısı ortaya çıktığında onunla nasıl başa çıkacağınızı anlamanız da önemlidir.
Migren baş ağrıları ilk olarak 10 ila 45 yaşları arasında ortaya çıkma eğilimindedir.
Migren ailelerde de görülebilir. Migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Hepsi olmasa da bazı kadınlar hamileyken daha az migren ağrısı çekerler.
Nedenler
Migren baş ağrısına anormal beyin aktivitesi neden olur. Bu aktivite birçok şey tarafından tetiklenebilir. Ancak olayların kesin zinciri belirsizliğini koruyor. Çoğu tıp uzmanı, saldırının beyinde başladığına ve sinir yollarını ve kimyasalları içerdiğine inanıyor. Değişiklikler beyindeki ve çevre dokulardaki kan akışını etkiler.
Belirtiler
Migrenden bir veya iki gün önce, yaklaşan migreni haber veren küçük değişiklikleri fark edebilirsiniz:
- Kabızlık.
- Depresyondan öforiye kadar ruh hali değişiklikleri.
- Yemek isteği.
- Boyun tutulması.
- Artan idrara çıkma.
- Sıvı birikmesi.
- Sık sık esnemek.
Bazı kişilerde migren öncesinde veya sırasında bir aura meydana gelebilir. Auralar sinir sisteminin geri dönüşümlü semptomlarıdır. Genellikle görseldirler ancak başka rahatsızlıkları da içerebilirler. Her semptom genellikle yavaş yavaş başlar, birkaç dakika içinde birikir ve 60 dakikaya kadar sürebilir.
Migren auralarının örnekleri şunları içerir:
- Çeşitli şekilleri, parlak noktaları veya ışık parlamalarını görmek gibi görsel olaylar.
- Görme kaybı.
- Kol veya bacakta karıncalanma hissi.
- Yüzde veya vücudun bir tarafında zayıflık veya uyuşukluk.
- Konuşmada zorluk.
Atakları
Migren tedavi edilmezse genellikle 4 ila 72 saat sürer. Migrenlerin ne sıklıkta ortaya çıktığı kişiden kişiye değişir. Migren nadiren ortaya çıkabilir veya ayda birkaç kez ortaya çıkabilir.
Migren atağı sırasında şunlara sahip olabilirsiniz:
- Genellikle başınızın bir tarafında, ancak sıklıkla her iki tarafta da ağrı.
- Zonklayan veya nabız atan ağrı.
- Işığa, sese ve bazen koku ve dokunmaya karşı hassasiyet.
- Mide bulantısı ve kusma.
Migren atakları aşağıdakilerden herhangi biri tarafından tetiklenebilir:
- Kafein yoksunluğu
- Kadının adet döngüsü sırasında veya doğum kontrol hapı kullanımı sırasında hormon seviyelerinde meydana gelen değişiklikler
- Yeterince uyuyamama gibi uyku düzenindeki değişiklikler
- Alkol içmek
- Egzersiz veya diğer fiziksel stres
- Yüksek sesler veya parlak ışıklar
- Kaçırılan öğünler
- Kokular veya parfümler
- Sigara içmek veya dumana maruz kalmak
- Stres ve kaygı
Migren ayrıca bazı yiyecekler tarafından da tetiklenebilir. En yaygın olanları şunlardır:
- Çikolata
- Süt ürünleri, özellikle bazı peynirler
- Monosodyum glutamat (MSG) içeren gıdalar
- Kırmızı şarap, eski peynir, tütsülenmiş balık, tavuk ciğeri, incir ve bazı fasulyeleri içeren tiramin içeren yiyecekler
- Meyveler (avokado, muz, narenciye)
- Nitrat içeren etler (domuz pastırması, sosisli sandviç, salam, kurutulmuş etler)
- Soğanlar
- Yer fıstığı ve diğer fındık ve tohumlar
- İşlenmiş, fermente edilmiş, salamura edilmiş veya marine edilmiş gıdalar
Migren atağın sonrası:
Bir migren atağından sonra bir gün kadar kendinizi bitkin, kafanız karışmış ve bitkin hissedebilirsiniz. Bazı insanlar sevinçli hissettiklerini bildiriyor. Ani baş hareketi kısa süreliğine ağrının tekrar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ne zaman doktora görünmeli
Migrenler sıklıkla teşhis edilmez ve tedavi edilmez. Düzenli olarak migren belirti ve semptomlarınız varsa, ataklarınızın ve onları nasıl tedavi ettiğinizin kaydını tutun. Daha sonra baş ağrılarınızı tartışmak için sağlık uzmanınızdan randevu alın.
Genel sağlığı destekleyen aynı yaşam tarzı seçimleri aynı zamanda sahip olduğunuz migren sayısını azaltabilir ve migren ağrısını azaltabilir.
Tıbbı davranışsal önlemler ve yaşam tarzıyla birleştirmek genellikle migrenle baş etmenin en etkili yolu olabilir.
- Işıkları söndür. Işık ve ses migren ağrısını daha da kötüleştirebilir. Karanlık ve sessiz bir odada rahatlayın. Mümkünse uyu.
- Sıcaklık terapisini deneyin. Başınıza veya boynunuza sıcak veya soğuk kompres uygulayın. Sıcak paketler ve ısıtma yastıkları gergin kasları gevşetebilir. Sıcak duşlar veya banyolar da benzer etkiye sahip olabilir.
- Düzenli uyku saatleri belirleyin. Hafta sonları bile her gün aynı saatte uyanın ve yatın.
- Günün sonunda rahatlayın. Rahatlamanıza yardımcı olan her şey daha iyi bir uyku sağlayabilir: Rahatlatıcı müzik dinleyin, sıcak bir banyoya girin veya en sevdiğiniz kitabı okuyun. Ancak yatmadan önce ne yediğinize ve içtiğinize dikkat edin. Yoğun egzersiz, ağır yemekler, kafein, nikotin ve alkol uykuyu etkileyebilir.
- Dikkat dağıtıcı unsurları azaltın. Yatak odanızı uyku ve samimiyet için saklayın. Televizyon izlemeyin veya çalışma malzemelerini yatağınıza götürmeyin. Yatak odanızın kapısını kapatın. Dikkat dağıtıcı sesleri susturmak için bir fan kullanın.
- Uyumak için bu kadar çabalamayın. Ne kadar uyumaya çalışırsanız o kadar uyanık hissedersiniz. Uyuyamıyorsanız, uykunuz gelene kadar kitap okuyun veya başka bir sessiz aktivite yapın.
- İlaçlarınızı kontrol edin. Kafein veya başka bir uyarıcı içeren ilaçlar (migren tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da dahil) uykuyu etkileyebilir.
- Akıllıca yiyin: Yeme alışkanlıklarınız migreninizi etkileyebilir.
- Tutarlı ol. Her gün yaklaşık aynı saatte yemek yiyin.
- Öğünleri atlamayın. Oruç tutmak migren riskini artırıyor.
Migreni tetikleyen yiyeceklerden kaçının; bu yiyecekler arasında eski peynir, çikolata, kafein ve alkol bulunabilir.
- Düzenli egzersiz yapın; hoşunuza giden herhangi bir egzersizi seçin. Yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme genellikle iyi seçimlerdir. Çok şiddetli egzersiz migreni tetikleyebileceğinden, yavaş yavaş egzersize başlamayı unutmayın. Fiziksel aktivite sırasında vücudunuz, beyninize giden ağrı sinyallerini engelleyen bazı kimyasallar salgılar.
Stres Yönetimi
- Hayatınızı basitleştirin, güne daha fazla aktivite veya ev işi sıkıştırmanın yollarını aramayın.
- Zamanınızı akıllıca yönetin.
- Bir mola verin.
- Tutumunuzu ayarlayın. Pozitif kal.
- İyi eğlenceler.
- Rahatlamak. Diyaframdan derin nefes almak rahatlamanıza yardımcı olabilir. Her gün en az 10 dakika boyunca yavaş ve derin nefes alıp vermeye odaklanın. Her seferinde bir grup olmak üzere kaslarınızı gevşetmeye yardımcı olabilir. İşiniz bittiğinde bir veya iki dakika sessizce oturun.
Fethiye genellikle turistlerin en çok tercih ettiği tatil beldelerinden biri olarak öne çıkar. Fethiye el değmemiş koyları, tarihi geçmişi, kültür mirasları, temiz havası ve doğa sporları açısından sağladığı imkanlarla dikkat çeker. Fethiye bu bağlamda stres azalmak ve keyifli bir tatil için en duraklardan biridir.
Daha ciddi bir tıbbi soruna işaret edebilecek aşağıdaki belirti ve semptomlardan herhangi birine sahipseniz derhal doktorunuza görünün veya acil servise gidin:
- Gök gürlemesi gibi ani, şiddetli bir baş ağrısı.
- Ateşle birlikte baş ağrısı, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, nöbetler, çift görme, vücudun herhangi bir yerinde uyuşukluk veya güçsüzlük; bunlar felç belirtisi olabilir.
- Kafa travması sonrası baş ağrısı.
- Öksürme, efor, ıkınma veya ani bir hareket sonrasında kötüleşen kronik baş ağrısı.
- 50 yaşından sonra yeni baş ağrısı.
Fethiye’de konumlanan hastanemizde tüm tetkik ve tedavileriniz uzman doktorlarımız tarafından yapılmaktadır. Fethiye iklimi ve doğal güzellikleri açısından insanların sıklıkla tercih ettiği bir tatil noktası olarak biliniyor. Siz de tatil planlarınızı yaparken aynı zamanda sağlık taramasından geçerek sağlığınıza dair tedbir alabilirsiniz.