Retina, gözün hassas iç astarıdır. Yaklaşık 1 milimetre kalınlığındadır ve birkaç katmandan oluşur. Retina kameradaki film gibi davranır. Işık retinaya çarptığında “resmi çeker”, ışık ışınlarını elektriksel uyarılara dönüştürür ve optik sinir aracılığıyla beyne iletilir. Hassas retinanın herhangi bir kısmı hasar görürse, bir miktar görme kaybı yaşanır. İyi görüş için sağlıklı bir retina gereklidir.
Makula, retinanın merkezi görmeden sorumlu alanıdır. Ayrıca ince ayrıntıların ve renklerin tanınmasına da olanak tanır. Hastalıklı bir makula hem yakın hem de uzak görmeyi etkiler ve kitap okumak, sokak tabelalarına bakmak gibi aktivitelerde zorluk yaşanmasına neden olur.
Retinayı incelemek için göz doktoru kapsamlı bir muayene sırasında gözlerinizi içine damlatarak genişletecektir. Bir retina uzmanı daha sonra retinanızı incelemek için özel bir büyütücü mercek kullanır. Genişleme birkaç saat sonra tersine dönecektir.
Vitreoretinal cerrah, ileri retina cerrahi teknikleri konusunda geniş eğitim ve deneyime sahiptir. Sıklıkla uyguladığımız ameliyat ve işlemlerden bazıları şunlardır:
Vitrektomi ameliyatı, retina, vitreus ve makula dahil olmak üzere gözün arkasını etkileyen birçok hastalığın onarımı amacıyla yapılmaktadır. Bu prosedür, gözün arka kısmında bulunan vitreus adı verilen sıvı jelin çıkarılmasını gerektirir.
İşlem ameliyathanede, lokal veya nadir durumlarda genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Retina ameliyatı sonrası en sık görülen risk katarakt gelişme oranının artmasıdır. Çoğu hastada katarakt hızla ilerleyebilir ve sıklıkla alınmasını gerektirecek kadar şiddetli hale gelebilir. Daha az görülen diğer komplikasyonlar arasında enfeksiyon ve retina dekolmanı yer alır. Her ikisi de ameliyat sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilir, ancak her ikisi de hemen tedavi edilebilir.
Birçok kişi ameliyat sonrası küçük rahatsızlıklar yaşar. Acı, kızarıklık, yırtılma ve ışığa duyarlılık normaldir ve siz iyileştikçe yavaş yavaş azalacaktır.
Küçük rahatsızlıkları gidermek için aspirin dışındaki analjezikler ve sıcak kompresleri kullanabilirsiniz.
Reçeteli ağrı kesici ilaçları doktorunuzun talimatına göre kullanın.
Hızla artan ağrıların ortaya çıkması normal değildir. Böyle bir durumda lütfen bizi hemen arayın; doktorunuza çağrı gönderilecektir.
Retina ameliyatından sonra ne bekleyebilirim?
Görüşünüzde kademeli bir iyileşme bekleyebilirsiniz. Ameliyattan hemen sonra gaz kabarcığı, topikal göz merhemi, genişleme veya yırtılma nedeniyle görüşünüz bulanıklaşabilir. Retina yavaş iyileşir, bu nedenle yavaş ve istikrarlı bir ilerleme yaşamalısınız. Ameliyattan dört (4) hafta sonra iyileşme anlamlı olmalıdır. Altı (6) hafta içinde ameliyat sonrası nihai görüşünüze yaklaşmış olabilirsiniz. Bununla birlikte, ameliyatın ardından bir yıl veya daha uzun bir süre boyunca retina iyileşmeye devam edebilir ve görüş iyileşebilir. Cesaretiniz kırılmasın. Sabırlı ve uyanık olun. Görmenizi düzenli olarak değerlendirmenizi ve olumsuz bir değişiklik olması durumunda doktorunuza bilgi vermenizi öneririz.
Fethİye’nin göz kamaştırıcı doğasını sağlıklı gözlerle görmek isterseniz sizin için buradayız. Fethiye’de konumlanan hastanemizde tüm tetkik ve tedavileriniz uzman doktorlarımız tarafından yapılmaktadır. Fethiye iklimi ve doğal güzellikleri açısından insanların sıklıkla tercih ettiği bir tatil noktası olarak biliniyor. Siz de tatil planlarınızı yaparken aynı zamanda sağlık taramasından geçerek sağlığınıza dair tedbir alabilirsiniz.
Retina rahatsızlığınız olduğundan, göz yaralanması geçirdiğinizden veya başka bir doktor tarafından bize yönlendirildiğinizden şüpheleniyorsanız, size kişiselleştirilmiş ve gelişmiş tedavi/prosedürler sunmaya hazırız. Sorularınız için lütfen ofisi arayın ve güler yüzlü personelimizden herhangi biriyle konuşmak isteyin. Yardım etmek için buradayız! Sadece sorun..!